Dohányosok tüdőrákja


leszokni a dohányzásról fulladás fórum

A decemberi előadások videófelvétele Több igen gyakori és ezért rendkívül fontos rákféleség okát nem ismerjük. Dohányzás Minél többet dohányzik valaki, annál nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata. Bizonyított tény, hogy napi egy doboz cigaretta elszívása a férfiak esetében tízszeresére, nőknél pedig ötszörösére emeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Erős dohányosok esetében - naponta két doboz cigaretta - a kockázat akár szoros is lehet.

Bár a legtöbben nem szívják le a füstjét, a szivarozás és a pipázás is igen komoly kockázati tényező, akárcsak a marihuánás cigaretta fogyasztása.

Mit mér a légzésfunkciós vizsgálat?

Meghatározó továbbá, hogy mely életkorban kezdte el az illető a dohányzást. Minél fiatalabb korban, annál nagyobb az esélye a tüdőrák kialakulásának.

 • Kapcsolat Dohányzás és tüdőrák A tüdőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés és az egyik vezető daganatos halálok világszerte.
 • Országos tüdőrákszűrő program – fortrend.hu
 • Dohányzás és tüdőrák | fortrend.hu
 • Nem a tüdőrák a dohányzás legnagyobb kockázata!
 • Harmadlagos nikotinterhelés A tüdőrák a fejlett ipari országokban és nálunk is minden más rákféleségnél több halálozást okoz.
 • Miért kell sürgősen leszokni a dohányzásról

A kockázat mértékét jelentősen befolyásolja a dohányzás egyénileg eltérő módja, nevezetesen, hogy milyen mélyen szívja le és mennyi ideig tartja benn a tüdejében valaki a cigarettafüstöt. Ezzel magyarázható, hogy a dohánygyárakat számos országban törvény kötelezi a dohányáruk kátránytartalmának csökkentésére.

A csökkentett kátránytartalmú "könnyű" cigaretták fogyasztása azonban nem jelent védelmet a tüdőráktól - sőt újabb tanulmányok szerint nem kevésbé veszélyesek, mivel a kisebb nikotintartalom miatt a dohányosok mélyebben leszívják és tovább benntartják a füstöt.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a tüdőrák nem az egyedüli daganat, amelynek kialakulása a dohányzás következménye lehet.

 • A tüdőrák és a dohányzásellenes szervezetek világszerte minden év novemberében tartják a Tüdőrák Hónapját, hogy felhívják a figyelmet a tüdőrákot okozó tényezőkre és a betegség elleni küzdelem szempontjaira, szerepére.
 • Egyre több nő dohányzik, emelkedik a tüdőrákosok száma - fortrend.hu
 • Dohányzás és tüdőrák - Tüdőrák-kezeléfortrend.hu
 • A tüdőrák kialakulásának kockázati tényezői | fortrend.hu
 • Évente mintegy másfél millió ember életét követeli a leggyakoribb daganatos betegség, a tüdőrák.
 • Akik leszoktak a dohányzási tanácsokról

A gége, a szájüreg, a nyelőcső, a hólyag, a vesék, a gyomor, a prosztata, a hasnyálmirigy, sőt újabban a méhnyak rákos megbetegedései vonatkozásában is igazolták dohányosok tüdőrákja dohányzás kockázatnövelő szerepét. A leírtakkal még korántsem merült ki a dohányzás szervezetünkre gyakorolt káros hatása.

Ez a szenvedély számos más légúti megbetegedést - hörghurutot, tüdőtágulatot, melléküreg-gyulladást - szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását és súlyosbodását, a bőr idő előtti öregedését okozhatja.

a tapaszok segítenek leszokni a dohányzásról

Ma már bizonyítást nyert, hogy a cigarettázás nem csupán a dohányosra jelent veszélyt, hanem a rendszeresen és hosszabb időn át vele egy helyiségben tartózkodó családtagokra vagy munkatársakra is.

Erről lásd kapcsolódó cikkünket is: A budapesti óvodások 29 százaléka passzív dohányos. A dohányzók számára erősen megfontolandó, hogy a dohányzás abbahagyása után tíz évvel a volt dohányosokban oly mértékben csökken a tüdőrák kialakulásának kockázata, hogy gyakorlatilag alig lesz magasabb a nem dohányzóknál észlelt kockázat szintjénél.

Molekuláris diagnosztika háttéranyagok

Egyéb kockázati tényezők A dohányzáson kívül más kockázati tényezői is vannak a tüdőrák kialakulásának. A mi történik a dohányzási betegség után esélyét növeli az azbesztnek való kitettség, ami főként hajóépítő, valamint építőipari munkásoknál állhat fenn.

Ha viszont ehhez dohányzás is társul, akkor a kockázatnövekedés mértéke akár már szeres is lehet.

Más kémiai anyagok is növelhetik a tüdőrák kialakulásának kockázatát, ha valaki rendszeresen kapcsolatba kerül velük: ilyenek az arzénvegyületek, a króm, a nikkel, a vinil-klorid, a nehézfémporok, az urán, illetve a szénhidrogének gázolaj és benzin égéstermékei. A rák környezeti okairól az [origo] cikkébenvalamint korábbi anyagunkban olvashat dohányosok tüdőrákja. Kis mértékben a radongáz is növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

A radon színtelen, szagtalan gáz, amely olyan helyeken szabadul fel, ahol jelentősebb mennyiségű urán van a talajban.

Nem a dohányzás a legfőbb rizikófaktor?

A radongáz mennyiségét egy egyszerű műszerrel mérni lehet, és rendszeres szellőztetéssel szabadulhatunk meg tőle. Hazánkban például Kővágószőlősön volt korábban probléma a radon miatt: a falu az egykori uránbányára épült rá, és az egyik utcában igen gyakoriak lettek a rákos megbetegedések - az ÁNTSZ vizsgálatot indított az dohányosok tüdőrákja, de mivel a mintaszám nem volt elég nagy, a felmérés nem adott statisztikailag is értékelhető eredményt, így a kutatást lezárták. A városi levegő szennyezettsége és a tüdőrák kialakulása között mostanáig egyetlen kutatásnak sem sikerült statisztikailag dohányosok tüdőrákja értékelhető összefüggést kimutatni, a szennyezett levegő légutakra kifejtett károsító hatása azonban kifejezett.

A Nemzeti Rákregiszter programja a jövőben segíthet ezen a problémán, hiszen a rendszer lehetővé teszi, hogy automatikusan figyelhetőek legyenek az összefüggések például a légszennyezettségi adatok és a tüdőrák előfordulása között.

hogyan lehet leszokni a dohányzásról vakolattal

Akinek már volt tüdőrákja, ki van téve a kiújulás veszélyének. A kockázatot növelik egyes tüdőbetegségek és a TBC korábbi előfordulása is. Nem lehet azonban eléggé hangsúlyozni, hogy messze a legfontosabb és legveszélyesebb kockázati tényező a dohányosok tüdőrákja, és főképp a cigarettázás.

Legfrissebb anyagaink:

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Legfrissebb anyagaink: Miben különböznek a vastagbélrák korai és előrehaladottabb stádiumainak tünetei? Miben térnek el leginkább a végbélrák és a vastagbélrák tünetei?