Kilépési feltétel, Ciklus (programozás)


Ismételd utasítások amíg a feltétel igaz Mivel a feltételvizsgálat a ciklusmag után áll, ezért a hátultesztelő ciklus legalább egyszer mindenképpen lefut.

A konkrét programnyelvi megvalósítástól függ, hogy a hátultesztelő ciklusban a folytatás vagy a kilépés feltételét kell-e megadni. A ciklus az első esetben addig fut, amíg a ciklusvégben megadott feltétel igaz ennek tipikus kulcsszava a whilea másik esetben pedig addig, amíg igazzá nem válik tipikus kulcsszava az until.

Navigációs menü

Tegyük fel, hogy regisztrálni szeretnénk egy ingyenes postafiókot az interneten. A szerveren futó programnak először ellenőriznie kell, hogy szabad-e még a választott azonosító, majd azt is, hogy kitöltöttük-e az összes kötelező adatmezőt, és addig kell ismételnie ezt a lépést, amíg az összes adat helyessé nem válik.

kilépési feltétel

Sok szolgáltató ezt egy lépésben végzi el, vagyis először ki kell töltenünk az űrlapot, aztán tudjuk meg, hogy szabad-e még az azonosító. Ebben az esetben a ciklus a következőképpen nézhet ki: Ismételd Olvasd be az adatokat Ha az azonosító foglalt, írd ki, és add vissza az űrlapot Ha egy kötelező mező hiányzik, írd ki, és add vissza az űrlapot amíg hibás az űrlap Mivel a feltételt csak az adatbeolvasás után ellenőrzi a program, ezért az adatok beolvasása legalább egyszer mindenképpen megtörténik.

kilépési feltétel

Ha sikerült elsőre jól kitölteni az adatlapot, akkor tovább lehet lépni. Zavart okozhat a szöveges leírásokban a magyar amíg szó két, egymással lényegében ellentétes jelentése. Az algoritmusok leírásában az amíg szót mindig a 'mialatt', 'miközben' értelmében használjuk, ami az angol while-nak felel meg.

Ezért előfordulhat, hogy a programkódban épp a szöveges algoritmusban látható feltétel tagadását kell megfogalmaznunk. Számláló ciklus for [ szerkesztés kilépési feltétel A számláló ciklus általánosságban olyan elöltesztelő ciklust jelent, amely egy felsorolható típus adott intervallumán léptet végig, speciálisan egész számokon.

Merhetünk-e nemet mondani? - Dósa Balázs - Bridge Basics

Üres intervallumra nem fut le. C-ben a for ciklus majdnem teljesen ekvivalens az elöltesztelő ciklussal, de más nyelvekben nem feltétlenül van ez így: a for ciklus átírható más ciklussá, de visszafelé általában nem. A for ciklusnak kisebb lehet a kifejezőereje, de könnyebb olvasni: ezért a használata javasolt minden olyan esetben, ahol csak lehetséges. Arra való, hogy egy egy tároló pl. Mivel egy lista elemszáma nem kötött, az előny nyilvánvaló.

Ráadásul a végrehajtandó utasítások száma sincs korlátozva a fenti példában csak egy print szerepel.

Recommend more content related to this term

Néhány programozási nyelv a for inutasítással valósítja meg a tömbök, listák bejárását, pl. Mindhárom módszer használható a for és a while segítségével létrehozott ciklusokban. Az egyetlen követelmény, hogy a ciklus törzsén belül kell elhelyezni,különben hibajelzést kapunk.

kilépési feltétel

Ciklusváltozó módosítása[ szerkesztés ] Gyakran előfordul, hogy n darab különböző számot kell generálnunk vagy bekérnünk. Ilyenkor kézenfekvő a for ciklus használata, ugyanakkor kilépési feltétel vagy hibás adat esetén szükség lehet a visszalépésre. A program futása ettől nm szakad meg, folytatódik a ciklus után következő utasítás végrehajtásával. A break és a ciklus vége közötti utasítások nem lesznek végrehajtva. A continue utasítás[ szerkesztés ] A break-hez hasonló utasítás a continue.

Ennek használata esetén a ciklus kilépési feltétel nem szakad meg fejeződik be kilépési feltétel a break, sőt, ellenkezőleg. A continue hatására a ciklusmag maradék utasításai ebben a menetben már nem hajtódnak végre, de a ciklus futása folytatódik, mintha elértük volna a ciklusmag végét, vagyis újra a vezérlő feltétel kiértékelése következik.

kilépési feltétel

Néhány nevezetes alkalmazás[ szerkesztés ] Egymásba ágyazott ciklusok[ szerkesztés ] Egymásba ágyazott ciklusokat kilépési feltétel akkor szokás használni, amikor egy területen például egy kép képpontjainvagy egy mátrixon kell műveleteket végezni.

Bizonyos rendező algoritmusok pl. Egy számtáblázat celláinak az összegzése pl. Egyrészt a ciklusok egymásba ágyazásával a kiértékelések száma hatványozódik, ami drámaian növeli a program futásidejét kibírhatatlanul lassúvá válik.

Másrészt pedig a kiértékeléshez használt veremtár betelhet a sok átmeneti adattól, ami pedig a program működését akadályozza meg elszáll a program. A végtelen ciklus[ szerkesztés ] A végtelen ciklus olyan ciklus, amelynek futása külső esemény bekövetkezte nélkül sohasem zárulna le.

Végtelen ciklus történhet egy programban előre eltervezetten vagy pedig a program hibájából is: a programozónak más volt a szándéka, de mégis olyan ciklust sikerült írnia, amely néhány helyzetben vagy soha nem tud kilépni a ciklusból. Általában vagy a hibás feltétel megadása vagy a feltétel vizsgálatának hibája okozza az ilyen végtelen ciklust.

Előre tervezett végtelen ciklus[ szerkesztés ] Végtelen ciklust akkor terveznek be egy programba, ha azt szeretnék elérni, hogy a program bizonyos része örökké fusson. Ilyen eset például a menük kirajzolása a képernyőre, adatbevitel a parancsértelmezők készenléti jelére stb.

  • Hangulat a dohányzásról való leszokás után
  • A tesztterv fontos dokumentum, amely leírja, hogy mit, milyen céllal, hogyan kell tesztelni.
  • Он нетерпеливо ждал, глядя, как бесконечной лентой плывут мимо него тротуары, несущие на себе таких довольных и таких скучных ему жителей города, устремляющихся куда-то по своим, не имеющим ровно никакого значения делам.
  • Szoftvertesztelés | Digitális Tankönyvtár

Az előre tervezett végtelen ciklusból is ki lehet lépni a break utasítással. Az ilyen ciklusokat a program futásának lassítására vagy várakozáshoz kilépési feltétel használni.

Ciklus (programozás)

Időnként szükség lehet egy program futásának szándékos szüneteltetésére. Ilyen lehet például a képernyőre írás utáni várakozás vagy egy játékprogram, ahol különböző nehézségi szintek vannak megadva.

  1. В то же время ей не следовало беспокоиться и говорить обо всей этой истории кому бы то ни .
  2. Его хватило лишь на то, чтобы постепенно тащиться вперед и, поравнявшись с Хилваром, в изнеможении опуститься на землю.
  3. Что-то подсказывало Олвину, что чем-то удивить Хедрона было бы очень нелегко.
  4. Но он такой черный.

Az alábbi számláló ciklus elszámol kilépési feltétel és ezzel lassítja a futást időt adva a felhasználónak az üzenet elolvasására. Azonban manapság is szükség lehet erre a módszerre, amikor a feladatváltás időköltségénél kevesebbet szeretnénk várakozni.

Üresnek neveznek egy ciklust akkor, ha a magja egyszer sem fut le.

kilépési feltétel

Ciklus ugró utasítással goto [ szerkesztés ] Ugró utasítással akkor lehetséges ciklust szervezni, ha az adott nyelv támogatja a címkék elhelyezését, továbbá van olyan utasítás, amellyel egy már megadott címkére lehet ugrani. Ez azt jelenti, hogy a program az adott címkétől folytatódik. Használata kerülendő.